19 septembrie 2016

Certificatul de export temporar / definitiv bunuri culturale mobile



Certificatul de export temporar / definitiv bunuri culturale mobile

Actele necesare pentru eliberarea certificatelor de export temporar sau definitiv:
 Cerere prealabilă - formularele sunt accesibile on-line pe această pagină sau la sediul DJC Tulcea
 Expertiza bunurilor culturale+2 foto color pentru fiecare bun cultural propus pentru export; lista experţilor atestaţi de către Ministerul Culturii poate fi consultată la adresa web: http://cultura.ro/page/339
Copii xerox ale expertizei, inclusiv a tabelului  care o însoţeşte

Pentru bunuri culturale mobile reprezentând obiecte de artizanat, produse ale meşterilor populari sau orice alt produs cultural mobil cu autor în viaţă nu este necesară obţinerea certificatului de export – pentru aceste categorii de bunuri se procedează conform dispoziţiilor art. 15 din HG 518 / 2004 privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile, al cărui text îl redăm în continuare:

 Art. 15
(1)Conform art. 81 din Legea nr. 182/2000, cu modificările ulterioare, următoarele bunuri culturale nu fac obiectul clasării şi pot fi exportate definitiv sau temporar fără certificat de export, ele circulând fără restricţie:
a)operele de artă plastică şi fotografică, operele de artă decorativă sau de cult, precum şi orice alte opere create de autori în viaţă (artişti plastici, artişti liber-profesionişti, artişti amatori, meşteri, artizani, elevi, studenţi sau copii şi alţii) în urma unor activităţi desfăşurate independent ori în cadrul unor ateliere, cercuri sau cenacluri de creaţie, în cadrul procesului instructiv-educativ ori al unităţilor de producţie de pe lângă persoanele juridice de drept public sau privat;
b)operele cu caracter etnografic ale meşteşugarilor populari în viaţă.
(2)Bunurile prevăzute la alin. (1) lit. a) se pot exporta definitiv sau temporar în conformitate cu prevederile art. 81 din Legea nr. 182/2000, cu modificările ulterioare, fără certificat de export, urmând să se ateste în faţa autorităţilor vamale faptul că aceste bunuri sunt opere create de autori în viaţă. Dovada că bunurile prevăzute la alin. (1) lit. a) pot fi exportate definitiv sau temporar fără certificat de export se realizează cu următoarele documente, după caz:
a)declaraţia creatorului, în formă autentică, în cazul obiectelor înstrăinate fără intermedierea unui comerciant;
b)declaraţia creatorului, în formă autentică, în cazul obiectelor exportate de către acesta sau de către mandatari;
c)adeverinţă emisă de agenţii economici autorizaţi să comercializeze bunuri culturale, conform anexei nr. 5;
d)adeverinţă emisă de persoanele juridice de drept public sau privat, în cazul obiectelor ce se exportă pentru organizarea de expoziţii, manifestări promoţionale, schimburi culturale şi altele asemenea;
e)adeverinţă emisă de persoanele juridice de drept public sau privat, în cazul obiectelor realizate în cadrul activităţilor instructiv-educative proprii sau al cercurilor, atelierelor, cenaclurilor de creaţie organizate de emitent;
f)adeverinţă emisă de organizatorii de turnee artistice, în cazul obiectelor de decor, costume, recuzită şi altele asemenea, realizate în baza unor schiţe sau proiecte ale unor autori în viaţă, conform anexei nr. 5.
(3)Documentele prevăzute la alin. (2) vor conţine datele necesare identificării bunurilor la care se referă, date prezentate individual sau în liste anexate.
(4)Bunurile prevăzute la alin. (1) lit. b) se pot exporta în conformitate cu prevederile art. 81 din Legea nr. 182/2000, cu modificările ulterioare, fără certificat de export.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.