19 septembrie 2016

Certificatul de descărcare de sarcină arheologică




În conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2, 3 şi 5 din OG 43 / 2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile art. 48, alin. 6 din Legea 182 / 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată, cu prevederile OMCC nr. 2392 / 2004 privind instituirea Standardelor şi Procedurilor arheologice, cu prevederile OMCC nr. 2518 / 2007 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a procedurii de descărcare de sarcină arheologică, cu prevederile OMCPN nr. 2562 / 2010 privind aprobarea procedurii pentru acordarea autorizaţiilor pentru cercetarea arheologică, cu modificările şi completările ulterioare,

Certificatul de descărcare de sarcină arheologică este actul administrativ care anulează regimul de protecţie pentru o suprafaţă delimitată topografic dintr-un sit arheologic şi certifică faptul că suprafaţa de teren respectivă poate fi redată activităţii umane curente; actul este emis de către DJC pe baza raportului de cercetare arheologică preventivă - cercetarea arheologică preventivă se efectuează de către instituţii de specialitate, pe baza unei autorizaţii de cercetare arheologică preventivă prealabilă emisă de MC şi a deciziei/avizului favorabil a unei Comisii de specialitate.

***

Actele necesare pentru eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică:

Cerere / adresă de înaintare

Titlu asupra imobilului - copie

Certificat de urbanism - copie

Proiect complet la faza cerută de certificatul de urbanism (SF / DALI, DTAD, DTAC, PT, PTDE), părţi scrise şi desenate (conform metodologiilor de întocmire aprobate prin acte normative), întocmit şi asumat de persoane cu drept de semnătură, conform prevederilor art. 9 din Legea 50 / 1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - original;

Documentar foto şi desfăşurări de fronturi stradale (după caz) - original;

Raportul de cercetare arheologică preventivă, prealabilă.

***

Procedura:

Cercetarea arheologică, prealabilă, va fi realizată de către o instituţie specializată (instituţie de profil muzeal, instituţie de cercetare, instituţie de învăţământ superior), prin arheologi specialişti / experţi atestaţi de către Ministerul Culturii, pe baza autorizaţiei de cercetare arheologică preventivă emisă de către Ministerul Culturii - conform prevederilor Ordinului Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional nr. 2562 / 2010 privind aprobarea procedurii de acordare a autorizaţiilor de cercetare arheologică, cu modificările şi completările ulterioare (va include încadrarea topografică a suprafeţei care a făcut obiectul cercetării arheologice preventive exprimată în coordonate Stereo 1970). 
Instituţiile specializate, cu arheologi specialişti / experţi atestaţi de către Ministerul Culturii, pot fi vizualizate la adresa web: http://acera.cimec.ro/RegistruArheologi.aspx.
Raportul de cercetare arheologică preventivă va fi supus dezbaterii şi aprobării Comisiei Naţionale de Arheologie sau Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (doar pentru imobile cu funcţiune de locuire şi anexe gospodăreşti aferente acestora); ulterior, pe baza raportului şi a deciziei favorabile a Comisiei, DJC va putea elibera certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru suprafaţa de teren afectată de investiţie, conform art. 5 din OG 43 / 2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.


Intervenţiile de orice natură intreprinse într-un sit arheologic înainte de obţinerea certificatului de descărcare de sarcină se consideră distrugeri de monument istoric şi se sancţionează conform prevederilor legii penale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.