08 noiembrie 2017

Noi reglementări legate de protejarea monumentelor istorice şi a siturilor arheologice instituite prin Legea nr. 209 / 2017 pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal


Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

Art. 456: Scutiri (1. Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru)
La articolul 456 alineatul (1), după litera w) se introduce o nouă literă, litera x), cu următorul cuprins:
"x) clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice.”

Art. 456: Scutiri (2 Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate pentru următoarele clădiri)
La articolul 456 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, altele decât cele prevăzute la alin. (1) lit. x);"

Art. 464: Scutiri (1. Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru)
La articolul 464 alineatul (1), după litera y) se introduce o nouă literă, litera z), cu următorul cuprins:
"z) suprafeţele construite ale terenurilor aferente clădirilor clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, prevăzute la art. 456 alin. (1) lit. x), indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepţia terenurilor care sunt folosite pentru activităţi economice."
4.La articolul 464 alineatul (2), litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"i) terenurile, inclusiv zonele de protecţie instituite, ocupate de clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, altele decât cele prevăzute la art. 456 alin. (1) lit. x), cu excepţia terenurilor care sunt folosite pentru activităţi economice;"

Art. 464: Scutiri  (2 Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe teren datorate pentru)
la articolul 464 alineatul (2), litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"i) terenurile, inclusiv zonele de protecţie instituite, ocupate de clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, altele decât cele prevăzute la art. 456 alin. (1) lit. x), cu excepţia terenurilor care sunt folosite pentru activităţi economice;"

La articolul 464 alineatul (2), după litera r) se introduce o nouă literă, litera s), cu următorul cuprins:
"s) potrivit legii, consiliile locale pot reduce impozitul pe suprafeţele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric, în funcţie de suprafaţa afectată şi de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziţia publicului pentru vizitare, precum şi instituţiilor specializate pentru cercetare."



(art. II, Legea 209 / 2017) Prin derogare de la dispoziţiile art. 4 din Legea nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 875 din data de 7 noiembrie 2017



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.