19 decembrie 2016

CRITERII de acordare a avizului prealabil în vederea înfiinţării muzeelor şi colecţiilor publice






CRITERII din 17 iulie 2006 de acordare a avizului prealabil în vederea înfiinţării muzeelor şi
colecţiilor publice

aprobate prin OMCC nr. 2297 / 2006; modificate prin OMC nr. 3968 / 2016 (MOfR nr. 1002 / 13. 12. 2016)

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezentele criterii reglementează procedura de acordare a avizului prealabil în vederea înfiinţării muzeelor şi colecţiilor publice, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) şi (2), ale art. 32 alin. (2) lit. c) şi d), precum şi ale art. 39 alin. (1) din Legea muzeelor şi a colecţiilor publice nr. 311/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2
Muzeele şi colecţiile publice, precum şi secţiile şi filialele acestora se înfiinţează numai în baza avizului prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
Art. 3
Avizul prealabil pentru înfiinţarea unui muzeu sau a unei colecţii publice se solicită numai de proprietarul ori de titularul dreptului de administrare a bunurilor culturale mobile care urmează a constitui patrimoniul cultural al muzeului sau al colecţiei publice respective.
CAPITOLUL II: Criterii de acordare a avizului prealabil în vederea înfiinţării muzeelor şi colecţiilor publice
Art. 4
Avizul prealabil pentru înfiinţarea unui muzeu sau a unei colecţii publice se acordă în baza unei documentaţii care să ateste îndeplinirea următoarelor criterii:
a) existenţa unui patrimoniu cultural mobil propriu, constituit sistematic şi coerent;
b) existenţa unui spaţiu adecvat funcţionării unui muzeu sau a unei colecţii publice şi organizării unei activităţi specific muzeale, conform prevederilor legale în vigoare;
c) existenţa unei organigrame adecvate structurii şi specificului muzeului sau colecţiei publice pentru care se solicită avizul prealabil;
d) dovada existenţei surselor de finanţare pentru susţinerea activităţii muzeului sau a colecţiei publice pentru o perioadă de cel puţin un an, din partea persoanei fizice ori juridice care solicită avizul prealabil.
CAPITOLUL III: Documentaţia necesară în vederea obţinerii avizului prealabil pentru înfiinţarea muzeelor şi colecţiilor publice
Art. 5
(1) În vederea obţinerii avizului prealabil pentru înfiinţarea muzeelor şi colecţiilor publice, persoana fizică sau juridică depune la direcţia judeţeană pentru cultură, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, respectiv sediul, următoarea documentaţie:
a) cererea de solicitare a avizului prealabil pentru înfiinţarea muzeului sau a colecţiei publice, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele criterii;
b) motivarea intenţiei de înfiinţare a muzeului, incluzând enunţarea misiunii acestuia, a scopurilor şi obiectivelor sale de activitate;
c) prezentarea grupului-ţintă/beneficiarilor, a impactului asupra comunităţilor/colectivităţilor cărora se adresează;
d) lista bunurilor culturale ce vor constitui patrimoniul muzeului sau al colecţiei publice, cu menţionarea denumirii tipologice a bunului, a titlului bunului în cazul lucrărilor de artă, a autorului şi a provenienţei bunurilor, cu specificarea sursei din care provine bunul: donaţie, achiziţie, descoperire rezultată dintr-o cercetare de teren, arheologică, etnografică etc., precum şi a informaţiilor despre localizarea bunului, specificând zona şi perioada în care acesta a fost creat;
e) dovada existenţei unui sediu/spaţiu pentru muzeul sau colecţia publică, împreună cu planurile acestuia, cuprinzând
alocarea spaţiilor şi cu menţionarea circuitului administrativ, de vizitare sau de depozitare;
f) planul expoziţional şi tematica expoziţională;
g) proiectul regulamentului de organizare şi funcţionare a muzeului sau a colecţiei publice, proiectul de organigramă şi statul de funcţii;
h) proiecţia bugetară pentru organizarea muzeului sau a colecţiei publice;
i) graficul activităţii de organizare a muzeului sau a colecţiei publice, cu menţionarea termenelor de desfăşurare a acţiunilor specifice;
j) proiecţia bugetară pentru primul an de funcţionare a muzeului sau a colecţiei publice;
k) planul de activităţi pentru primul an de funcţionare a muzeului sau a colecţiei publice;
l) documentaţie atestând capacitatea organizatorică a solicitantului: experienţa naţională sau internaţională, colaborări şi parteneriate cu autorităţile publice, cu alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din ţară şi din străinătate, după caz;
m) nominalizarea partenerilor şi a responsabililor de proiect, însoţite de CV-urile acestora.
(2) Documentaţia depusă trebuie să poarte semnătura solicitantului, respectiv semnătura solicitantului şi ştampila persoanei juridice, pe fiecare pagină.
CAPIT OLUL IV: Procedura de acordare a avizului prealabil pentru înfiinţarea muzeelor şi a colecţiilor publice
Art. 6
(1) Direcţia judeţeană pentru cultură, respectiv a municipiului Bucureşti, verifică integralitatea şi corectitudinea documentaţiei depuse în vederea obţinerii avizului prealabil pentru înfiinţarea muzeului sau a colecţiei publice, inclusiv prin deplasare la faţa locului, pentru verificarea condiţiilor de conservare prezente la sediul muzeului sau colecţiei publice respective şi verificarea existenţei bunurilor culturale care alcătuiesc patrimoniul muzeal; în acest context, reprezentantului direcţiei pentru cultură îi vor fi puse la dispoziţie de către solicitant documentele din care rezultă că acesta este titular al dreptului de proprietate, de administrare sau al altor drepturi reale asupra bunurilor culturale care alcătuiesc patrimoniul muzeal.
(2) Dacă se constată îndeplinirea Criteriilor de acordare a avizului prealabil înfiinţării muzeului sau colecţiei publice respective, direcţia judeţeană pentru cultură, respectiv a municipiului Bucureşti, întocmeşte un referat de oportunitate privind acordarea avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi îl înaintează compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, împreună cu documentaţia depusă de solicitant, care trebuie să fie completă şi corectă, în termen de 30 de zile de la data solicitării.
(3) Compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii supune documentaţia transmisă de direcţia judeţeană pentru cultură, respectiv a municipiului Bucureşti, completă şi corectă, avizării Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, în cadrul proximei şedinţe a acesteia.
Art. 7
(1) În situaţia în care documentaţia depusă este incompletă, direcţia judeţeană pentru cultură, respectiv a municipiului Bucureşti, returnează documentaţia solicitantului, spre completare, în termen de 10 zile de la data depunerii acesteia, cu precizarea expresă a documentelor lipsă.
(2) În situaţia în care direcţia judeţeană pentru cultură, respectiv a municipiului Bucureşti, constată că nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a avizului prealabil pentru înfiinţarea muzeului sau a colecţiei publice ori dacă documentaţia este incorectă, informează în scris despre aceasta solicitantul, în termen de 30 de zile de la data solicitării.
Art. 8
Avizul se comunică solicitantului de către compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor în termen de 15 zile de la acordarea acestuia de către Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor.
CAPIT OLUL V: Procedura contestaţiilor
Art. 9
(1) În situaţia în care avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor este nefavorabil, solicitantul are dreptul la contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea avizului de către compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor.
(2) Contestaţiile se depun la compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor.
Art. 10
Contestaţia se analizează şi se soluţionează la nivel de ministru, în termen de 20 de zile de la depunerea acesteia, rezoluţia urmând a i se comunica solicitantului, prin compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, în termen de 5 zile de la scurgerea termenului de soluţionare a contestaţiei.
CAPIT OLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 11
Compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor va institui Registrul de evidenţă a avizelor prealabile ale Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor pentru înfiinţarea muzeelor şi colecţiilor publice.


ANEXĂ: CERERE de solicitare a avizului prealabil pentru înfiinţarea muzeelor şi a colecţiilor
publice
Denumirea solicitantului 1
Reprezentant legal
Adresa de corespondenţă a solicitantului
Ţară/Judeţ
Localitate
Strada/nr.
Cod poştal
Telefon/fax
Prin prezenta se solicită acordarea avizului prealabil în vederea înfiinţării muzeului/colecţiei publice cu titulatura:
.................................................................................................................................................
ce urmează a funcţiona în sediul din:
Judeţ:........................................................................... Localitate:.....................................................
Strada:.................................................................. nr. ....... Cod poştal:.............................................
Muzeul/colecţia publică urmează a funcţiona în subordinea:
Denumirea persoanei fizice sau juridice 2
Reprezentant legal
Adresa de corespondenţă
Ţară/Judeţ
Localitate
Strada/nr.
Cod poştal
Telefon/fax
- Anexăm prezentei solicitări documentele prevăzute de art. 5 lit. b)-m) din criterii.
Data Numele şi semnătura
_______
1 Proprietar sau titular al dreptului de administrare a bunurilor culturale ce urmează a constitui patrimoniul cultural al muzeului sau al colecţiei publice.
2 Se indică denumirea persoanei fizice sau juridice în subordinea căreia urmează a funcţiona muzeul sau, după caz, colecţia publică.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.