04 iulie 2024

Normele EU privind protecția patrimoniului cultural. Importul și exportul bunurilor culturale

 

Bunuri culturale. În prezent, UE dispune de un arsenal cuprinzător de măsuri pentru protecția patrimoniului cultural, prevenirea comerțului ilicit cu bunuri culturale și restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru.

Normele UE privind protecția patrimoniului cultural. Importul și exportul bunurilor culturale

Bunurile culturale sunt obiecte considerate importante pentru arheologie, preistorie, istorie, literatură, artă sau știință și care sunt desemnate și protejate ca atare de o țară, ca parte a patrimoniului său cultural.

Patrimoniul cultural constituie unul dintre elementele de bază ale civilizației, având, printre altele, valoare simbolică și făcând parte din memoria culturală și identitatea unei țări și a omenirii în ansamblu. Îmbogățește viața tuturor oamenilor și îi unește prin memoria comună, cunoașterea și dezvoltarea civilizației.

Termenul „bunuri culturale” este sinonim cu termenul „bunuri aparținând patrimoniului național”, astfel cum este menționat la articolul 36 din TFUE. Cu toate acestea, în calitate de mărfuri, ele fac obiectul liberei circulații în cadrul Uniunii, cu excepția măsurilor restrictive care pot fi luate de un stat membru pentru a preveni îndepărtarea lor ilicită de pe teritoriul său.

În prezent, Uniunea dispune de un arsenal cuprinzător de măsuri pentru protecția patrimoniului cultural, prevenirea comerțului ilicit cu bunuri culturale și restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru. Autoritățile vamale din UE sunt bine plasate din punct de vedere strategic pentru a identifica și intercepta bunurile culturale furate la frontieră, pe măsură ce acestea sunt scoase sau introduse în Uniune.

Exportul bunurilor culturale din Uniune

Regulamentul (CE) nr. 116/2009 al Consiliului privind exportul bunurilor culturale condiționează exportul anumitor bunuri culturale de pe teritoriul vamal al Uniunii de prezentarea unei licențe de export în vamă și asigură faptul că exporturile acestor bunuri sunt supuse unor controale uniforme la frontierele externe ale Uniunii. Regulamentul urmărește să reconcilieze principiul liberei circulații cu protecția patrimoniului cultural, după crearea, în 1993, a pieței interne, care a abolit toate frontierele dintre statele membre.

Anexa I definește domeniul de aplicare material al regulamentului prin enumerarea a 15 categorii de bunuri culturale cărora li se aplică, precum și prin stabilirea unor praguri minime de vârstă și/sau de valoare pentru majoritatea categoriilor enumerate.

Licențele de export sunt eliberate de autoritatea competentă a ultimului stat membru pe teritoriul căruia bunul cultural s-a aflat în mod definitiv și legal. Autoritatea competentă examinează dovezile prezentate de solicitant cu privire la proveniența bunului cultural și ia o decizie. O cerere de licență de export poate fi respinsă în cazul în care mărfurile sunt protejate de legislația statului membru privind bunurile de patrimoniu național cu valoare artistică, istorică sau arheologică.

Odată eliberată, o licență de export este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii timp de 12 luni. Controalele vamale asigură apoi faptul că bunurile culturale pot părăsi teritoriul vamal al Uniunii numai dacă sunt însoțite de o licență de export valabilă.

Legislația națională a anumitor state membre poate impune restricții suplimentare, inclusiv cerința de a obține o licență națională – în plus față de licența de export a UE – pentru circulația obiectelor desemnate drept bunuri aparținând patrimoniului național.

Pentru a asigura uniformitatea licențelor de export prevăzute în regulament, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1081/2012 al Comisiei stabilește modalitățile detaliate de întocmire, eliberare și utilizare a formularului de licență.

Regulamentul de punere în aplicare prevede trei tipuri de licențe: licență standard; licență deschisă generală (exporturi frecvente de către muzee); și o licență deschisă specifică (exporturi frecvente efectuate de persoane fizice). În conformitate cu dispozițiile de punere în aplicare, formularul licenței de export este imprimat pe hârtie și semnat, iar fișa nr. 3 este returnată de biroul vamal de ieșire autorității competente emitente.

Listele actualizate ale autorităților abilitate să elibereze licențe de export sunt publicate periodic în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, precum și lista birourilor vamale abilitate să se ocupe de formalitățile de export.

Introducerea și importul bunurilor culturale în Uniune

Regulamentul (UE) 2019/880 al Parlamentului European și al Consiliului

privind introducerea și importul bunurilor culturale urmărește să prevină comerțul ilicit cu bunuri culturale, în special atunci când acest comerț poate contribui la finanțarea activităților teroriste, și să interzică importul pe teritoriul vamal al Uniunii al bunurilor culturale care au fost exportate ilicit din țări terțe. De asemenea, se preconizează că acesta va avea un efect de prevenire a evaziunii fiscale, a spălării banilor și a activităților de criminalitate organizată.

Regulamentul se inspiră în mare măsură din Convenția UNESCO din 1970.  privind mijloacele de interzicere și prevenire a importului, exportului și transferului ilegal de proprietate culturală și prin alte tratate internaționale relevante, precum și prin Legea privind punerea în aplicare a Convenției SUA din 1983 privind bunurile culturale 19 USC 2601 și următoarele. sau de drept public 97-446 denumită în continuare „CPIA”.

Regulamentul supune importul anumitor bunuri culturale care sunt considerate a fi „patrimoniu deosebit de amenințat” licențelor de import și altor bunuri culturale care sunt considerate a fi mai puțin expuse riscului pentru declarațiile importatorilor și asigură faptul că acestea sunt supuse unor controale uniforme atunci când sunt introduse în Uniune.

Domeniul de aplicare al Regulamentului 2019/880 acoperă

numai bunurile culturale care au fost create sau descoperite într-o țară din afara Uniunii – spre deosebire de Regulamentul 116/2009 (exportul), care acoperă toate bunurile situate pe teritoriul Uniunii, indiferent de țara lor de origine culturală.

Acesta stabilește, de asemenea, la articolul 3 alineatul (1) așa-numita regulă generală de interzicere, care interzice introducerea – definită ca „orice intrare” – în Uniune a bunurilor culturale exportate ilegal din țara terță în care au fost create și/sau descoperite.

Legalitatea exportului este determinată în primul rând pe baza normelor și reglementărilor țării în care a fost creat și/sau descoperit obiectul. În mod excepțional, în scopul obținerii unei licențe de import sau al întocmirii unei declarații a importatorului, importatorul are opțiunea de a dovedi exportul legal din ultima țară în care mărfurile s-au aflat permanent timp de cel puțin 5 ani înainte de expedierea lor către Uniune, fie în cazul în care țara în care marfa a fost creată și/sau descoperită nu poate fi stabilită cu certitudine, fie în cazul în care marfa a fost exportată din țara respectivă înainte de intrarea în vigoare a Convenției UNESCO din 1970.(24.4.1972).

Digitalizarea

Una dintre cele mai importante caracteristici ale Regulamentului privind importurile este dezvoltarea unui sistem electronic centralizat („sistemul ICG”) pentru stocarea și schimbul de informații între autoritățile statelor membre responsabile cu punerea în aplicare a regulamentului și îndeplinirea online a formalităților de către operatori, și anume depunerea online a cererilor de licențe de import la autoritățile competente ale statelor membre și eliberarea licențelor respective, precum și depunerea declarațiilor importatorilor de către operatori la autoritățile vamale ale UE.

Sistemul ICG urmează să devină operațional în termen de șase ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului privind importurile (28.6.2019), și anume cel târziu până la 28 iunie 2025.

Dezvoltarea și funcționarea sistemului ICG sunt strâns legate de o altă inițiativă majoră a Comisiei în domeniul vamal: Sistemul de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al UE (EU-CSW CERTEX).

În sensul Regulamentului 2019/880, Regulamentul de punere în aplicare 2021/1079 al Comisiei

stabilește modalitățile detaliate pentru anumite excepții de la cerințele privind documentele de import; eliberarea, valabilitatea și utilizarea licențelor de import, precum și întocmirea și utilizarea declarațiilor importatorilor; precum și desfășurarea, exploatarea și întreținerea sistemului ICG.

Restricții ad hoc pentru comerțul cu bunuri culturale din Irak și Siria

Pe lângă reglementările privind exportul și importul, există, de asemenea, două reglementări ad hoc care interzic comerțul cu bunuri culturale din Irak și Siria:

Regulamentul (CE) nr. 1210/2003 al Consiliului din 7 iulie 2003 privind anumite restricții specifice în relațiile economice și financiare cu Irak (articolul 3)

Regulamentul (UE) nr. 36/2012 al Consiliului din 18 ianuarie 2012 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Siria (articolul 11c)

Restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru

Regulamentul nr. 116/2009 este completat de Directiva 2014/60/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru. Directiva a introdus dispoziții care permit statelor membre să asigure returnarea pe teritoriul lor a bunurilor culturale îndepărtate cu încălcarea măsurilor naționale.

Informații generale

Combaterea traficului ilicit de bunuri culturale

La nivel internațional, lupta împotriva traficului ilicit de bunuri culturale este reglementată de diverse instrumente, dintre care cel mai important este Convenția UNESCO din  1970. privind mijloacele de interzicere și prevenire a importului, exportului și transferului ilicit de proprietate culturală.

Această convenție are, printre altele, scopul de a permite comunității internaționale să protejeze bunurile culturale împotriva daunelor, furtului, săpăturilor clandestine, importului, exportului și transferului ilicit de proprietate și traficului ilicit.

Alte instrumente internaționale importante legate de protecția patrimoniului cultural sunt Convenția UNIDROIT din 1995 privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal. (care acoperă restituirea/returnarea), Convenția de la Haga din 1954 pentru protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat și Convenția de la Nicosia din 2017 (Consiliul Europei) privind infracțiunile legate de bunurile culturale.

 

Sursa&info suplimentare:

https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/prohibitions-and-restrictions/cultural-goods_en?prefLang=ro&etrans=ro 

 

 

02 iulie 2024

Şedinţa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 4 din luna iulie 2024

 

Prezenta se referă la următoarea şedinţă a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 4 şi la documentaţiile din aria teritorială de competenţă a DJC Tulcea.

Având în vedere Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice aprobat prin Ordinului Ministrului Culturii nr. 2173 / 2013, cu modificările și completările ulterioare, 

Ţinând cont că desfăşurarea şedinţei se va realiza conform prevederilor art. 17, alin. 6 şi 7 din ROF CNMI nr. 2173 / 2013, cu modificările și completările ulterioare, şi a prevederilor Instructiunii Ministerului Culturii nr. 1 / 2022 referitoare la şedinţele Comisiilor de specialitate - consultarea membrilor prin mijloace de comunicare electronică,

Facem cunoscut faptul că următoarea şedinţă a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 4 va avea loc după următorul calendar:

- transmitere documentaţii pentru analiză şi avizare către DJC (inclusiv completări la documentaţii anterior depuse) – până la 11. 07. 2024, orele 15:00. Documentaţiile complete şi conforme vor fi transmise  DJC Tulcea prin poştă / curier; întregul conţinut al documentaţiilor va fi transmis şi în format electronic (la adresa culturatl@yahoo.co.uk), pentru a fi pus la dispoziţia membrilor Comisiei spre analiză. Depăşirea termenului comunicat sau netransmiterea variantei electronice (inclusiv transmiterea unor variante incomplete sau neconforme - mai multe informaţii aici https://djctl.blogspot.com/2017/12/emitere-avize-eficientizarea.html) duce la excluderea automată a subiectului de pe ordinea de zi;

 - analiza documentaţiilor de către membrii Comisiei - în perioada 15. 07. 2024 - 22. 07. 2024; 

- în funcţie de posibilităţile tehnice identificate, în data de 18. 07. 2024 va avea loc o sesiune on line cu participarea membrilor CZMI 4 şi a proiectanţilor; detaliile se vor comunica ulterior. Autorii documentaţiilor care doresc să-şi prezinte proiectele vor transmite datele lor de contact la adresa culturatl@yahoo.co.uk, cu menţiunea "pentru şedinţa CZMI 4 din iulie 2024" până la data de 17. 07. 2024 orele 15:00 - solicitările de această natură transmise după termenul comunicat vor fi ignorate;

- încheierea formală a şedinţei CZMI 4 şi întocmirea procesului verbal preliminar (data preconizată) – 23. 07. 2024.

 Reamintim că, potrivit prevederilor art. 19, alin. 1 şi 11 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei Naţionale a Monumentelor istorice, aprobat prin OMC nr. 2173 / 2013, cu modificările şi completările ulterioare: „La şedinţele Comisiei, ale secţiunilor de specialitate, precum şi ale comisiilor zonale participă, de regulă, pentru a-şi susţine proiectele supuse analizei, proiectanţii elaboratori ai documentaţiilor, cu delegarea acestora de către beneficiar”; „La solicitarea Comisiei, a secţiunilor de specialitate ale acesteia, a Biroului Comisiei şi a comisiilor zonale, precum şi a secretariatelor acestora, proiectanţii elaboratori ai documentaţiilor participă la şedinţă, pentru a-şi susţine proiectele supuse analizei. Analiza documentaţiilor respective poate fi amânată, de către preşedinte, la propunerea oricărui membru al comisiei sau a secretarului acesteia, dacă proiectanţii elaboratori ai documentaţiilor nu participă la şedinţă.”

 Vor fi consultate şi prevederile Instrucţiunii nr. 1 / 2022 emisă de Ministerul Culturii, accesibilă la adresele web 

www.cultura.ro/sites/default/files/inline-files/Instructiune%20comisii%20online%20%282%29_0.pdf

         https://djctl.blogspot.com/2022/07/instructiunea-ministerului-culturii-nr.html              

                                                                          ***

 ordine de zi, iulie 2024

JUDEŢUL TULCEA

            reveniri

10. extindere florărie prin concesionare teren, PUD - revenire din CZMI4 anterioare, UAT mun Tulcea, mun Tulcea, F12 intravilan, str. Păcii fn – incintă parcare Hotel Egreta, nc37650 UAT mun Tulcea, în zona de protecţie a sitului arheologic – monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 1-7, cod TL I s A 05718, cod Repertoriul Arheologic Naţional 159623.01, în zonele de protecţie ale unor monumente istorice - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 481, cod TL II m B 05971, poziţia 482, cod TL II m B 05972, poziţia 504, cod TL II m B 05996, în zona de memorie urbană instituită prin PUG aprobat prin HCL mun Tulcea nr. 29 / 1996, beneficiar SC One Time All Time SRL, proiectat SC Crom Trafic SRL, arh. C. Petro şa;

11. construire unitate de cazare de scurtă durată, PUZ - revenire din CZMI4 anterioare, UAT mun Tulcea, mun Tulcea, str. Carpaţi, nr. 5A – str. Mihai Eminescu, nr. 15, nc45505, nc36909 UAT mun Tulcea, în zona de memorie urbană instituită prin PUG aprobat prin HCL mun Tulcea nr. 29 / 1996, beneficiar Chiriac Ciobanu, proiectat SC Architecture Line SRL, arh. C. Andrei şa;

12. eliberare amplasament pentru reabilitare, modernizare sistem rutier şi lucrări edilitare strazi trasee auto municipiul Tulcea – prioritate 1 – strada Victoriei, Bucovinei, Delfinului, DTAC – consultare - revenire din CZMI4 anterioare, UAT mun Tulcea, mun Tulcea, str Victoriei, str Bucovinei, str Delfinului UAT mun Tulcea, în situl urban - monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 472, cod TL-II-s-B-05989; în zonele de protecţie ale unor monumente istorice - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 484, cod TL-II-m-B-05974; poziţia 485, cod TL-II-m-B-05975; poziţia 476, cod TL-II-m-B-05976; poziţia 487, cod TL-II-m-B-05977; poziţia 488, cod TL-II-m-B-05978; poziţia 496, cod TL-II-m-B-05986; poziţia 497, cod TL-II-m-B-05987; poziţia 499, cod TL-II-m-B-05991; poziţia 500, cod TL-II-m-B-05992; poziţia 501, cod TL-II-m-B-05993; poziţia 502, cod TL-II-m-A-05994; poziţia 503, cod TL-II-m-B-05995; poziţia 503, cod TL-II-m-B-05997; poziţia 504, cod TL-II-m-B-05998; în zona de memorie urbană instituită prin PUG aprobat prin HCL mun Tulcea nr. 29 / 1996, beneficiar SC E Distributie Dobrogea SA, proiectat SC Baciu SRL, ing. C. Clocotici;

13. reabilitare, modernizare şi etajare corpuri C1 şi C2, DTAC - revenire din CZMI4 anterioare, UAT mun Tulcea, mun Tulcea, str. Independenţei, nr. 13, nc30273 UAT mun Tulcea, în situl arheologic - monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 1-7, cod TL I s A 05718, cod Repertoriul Arheologic Naţional 159623.01, în zona de memorie urbană instituită prin PUG aprobat prin HCL mun Tulcea nr. 29 / 1996, beneficiar Mihai Bizdu, raport cercetare arheologică preventivă – colectiv ICEM Tulcea, propunere acordare certificat de descărcare de sarcină arheologică;

14. reabilitare, modernizare şi etajare corpuri C1 şi C2, DTAC - revenire din CZMI4 anterioare, UAT mun Tulcea, mun Tulcea, str. Independenţei, nr. 13, nc30273 UAT mun Tulcea, în situl arheologic - monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 1-7, cod TL I s A 05718, cod Repertoriul Arheologic Naţional 159623.01, în zona de memorie urbană instituită prin PUG aprobat prin HCL mun Tulcea nr. 29 / 1996, beneficiar Mihai Bizdu, proiectat SC Arhivinci Line SA, arh. P. C. Muraveli;

15. desfiinţare corp C1 şi construire locuinţă P+1, DTAD-DTAD - revenire din CZMI4 anterioare, UAT mun Tulcea, mun Tulcea, str. Eroilor, nr. 19, nc1589 CF46344 UAT mun Tulcea, în zona de memorie urbană instituită prin PUG aprobat prin HCL mun Tulcea nr. 29 / 1996, beneficiar Narcisa Budi, proiectat BIA_028, arh. S. Anton;

16. lucrări de desfiinţare construcţii existente pe aplasamentul situat în oraşul Sulina, str a IV a, nr. 118, jud Tulcea, DTAD - revenire din CZMI4 anterioare, UAT Sulina, oraş Sulina, str. a IV a, nr. 118, nc31711 UAT Sulina, în zonele de protecţie ale unor monumente istorice - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. al R. nr. 113bis / 15. 02. 2016, vol. II, jud. Tulcea, p. 2508-2563, poziţia 530, cod TL II s B 06031, poziţia 552-554, cod TL II a B 06035, beneficiar Nicusor Stalenoi, proiectat SC BAG Archistudio SRL, arh. B. Gavril;

            dTac / DTAD

17. amenajare spaţiu comercial, recompartimentări interioare, intervenţii faţada existentă şi amplasare reclamă luminoasă, DTAC, UAT mun Tulcea, mun Tulcea, str. Babadag, nr. 2, bl. A1, parter, nc3514-C1-U2 UAT mun Tulcea, în zona de memorie urbană instituită prin PUG aprobat prin HCL mun Tulcea nr. 29 / 1996, beneficiar SC Arni Pan SRL şa, proiectat SC Delim Line Art SRL, arh. Th. Migit;

18. desfiinţare construcţii: C1 – CF40924; C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, C10, C11, C12 – CF40927; C1, C2, C3, C4, C5, C6, C6, C7, C8, C9, C10, C11, C12, C13, C14, C15, C16, C17, C18, C19, C20, C21, C22, C23, C24, C25, C26, C27, C28 – CF40928, DTAD, UAT mun Tulcea, mun Tulcea, str. Taberei, nr. 49, nc40924, nc40927, nc40928 UAT mun Tulcea, (parţial) în zona de memorie urbană instituită prin PUG aprobat prin HCL mun Tulcea nr. 29 / 1996, beneficiar SC Tremag SA, proiectat SC MPA Survey Construct SRL, arh. R. Felie şa;

19. amenajare teren de sport, scoala generala comuna Vacareni, judetul Tulcea, DTAC, UAT Vacareni, sat Vacareni, F12 intravilan, nc33241 UAT Vacareni, în Zona Construită Protejata de interes local instituită prin PUG aprobat prin HCL Vacareni nr. 72 / 2017, beneficiar comuna Vacareni prin Primaria omunei Vacareni, proiectat SC Proiect Expert Consult Design SRL, arh. O. Nedelut;

            doc urbanism

20. construire staţie de bază pentru servicii de comunicaţii electronice, PUZ, UAT Stejaru, sat Vasile Alecsandri, F12 intravilan, nc32658 UAT Stejaru, în zonă cu patrimoniu arheologic reperat, conform definiţiei de la art. 2, alin. 1, lit. j) din OG 43 / 2000 privind protejarea patrimoniului arheologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare – aşezări romană şi medievală, sit 118 (zona de protecţie), beneficiar SC RCS&RDS SA, proiectat SC Delphico Proiect SRL, arh. M. Didă şa;

21. construire staţie de bază pentru servicii de comunicaţii electronice, PUZ, UAT Murighiol, sat Plopu, F12 intravilan, nc36931 UAT Murighiol, în zona de protecţie a  sitului arheologic – monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. al R. nr. 113bis / 15. 02. 2016, vol. II, jud. Tulcea, p. 2508-2563, poziţia 273, cod TL I s B 05849, cod Repertoriul Arheologic Naţional 160920.07, beneficiar SC RCS&RDS SA, proiectat SC Delphico Proiect SRL, arh. M. Didă şa;

22. construire staţie de bază pentru servicii de comunicaţii electronice, PUZ, UAT Beidaud, sat Neatarnarea, F12 intravilan, nc39282 UAT Beidaud, în zonă cu patrimoniu arheologic reperat, conform definiţiei de la art. 2, alin. 1, lit. j) din OG 43 / 2000 privind protejarea patrimoniului arheologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare – aşezare romană şi în zona de protecţie a acesteia, beneficiar SC RCS&RDS SA, proiectat SC Delphico Proiect SRL, arh. M. Didă şa;

            descarcare de sarcină arheologică

23. extindere, modernizare locuinţă existentă şi construire anexe, DTAC, UAT Slava Cercheză, sat Slava Rusă, F12 intravilan, nc31133 UAT Slava Cercheză, în situl arheologic - monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 403, cod TL I s A 05926, cod Repertoriul Arheologic Naţional 161277.01, beneficiar Culina Geru, raport cercetare arheologică preventivă – colectiv ICEM Tulcea, propunere acordare certificat de descărcare de sarcină arheologică;

24. construire casute tip camping, DTAC, UAT Jurilovca, sat Vişina, F12 intravilan, T245, A944, nc33486 UAT Jurilovca, în situl arheologic – monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. al R. nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2506-2563, jud. Tulcea, poziţia 465-471, cod TL I s B 05963, cod Repertoriul Arheologic Naţional 160662.02, în zona de protecţie ale sitului arheologic – monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. al R. nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2506-2563, jud. Tulcea, poziţia 464, cod TL I s B 05962, cod Repertoriul Arheologic Naţional 160662.01, beneficiar Sergiu Ionel Cornateanu şi Gabriel Albu, raport cercetare arheologică preventivă – colectiv ICEM Tulcea, propunere acordare certificat de descărcare de sarcină arheologică;

25. construire locuinţă P+1+M, DTAC, UAT Isaccea, oraş Isaccea, str. Vasile Alecsandri, nr. 11, nc30364 UAT Isaccea, în situl arheologic - monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 177, 181, cod TL I m A 05804. 05, cod Repertoriul Arheologic Naţional 159696.03, beneficiar Anghel Amet, raport cercetare arheologică preventivă – colectiv ICEM Tulcea, propunere acordare certificat de descărcare de sarcină arheologică;

26. construire ansamblu locuinţe de vacanţă şi împrejmuire, DTAC, UAT Sarichioi, sat Enisala, F12 intravilan, nc44452 UAT Sarichioi, în situl arheologic - zonă cu patrimoniu arheologic reperat, conform definiţiei de la art. 2, alin. 1, lit. j) din OG 43 / 2000 privind protejarea patrimoniului arheologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - locuire romana târzie, sit Sar_277, în zonele de protecţie ale siturilor arheologice - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 134-140, cod TL I s B 05780, cod Repertoriul Arheologic Naţional 161197.01, poziţia 141, cod TL I s B 05781, cod Repertoriul Arheologic Naţional 161197.02, beneficiar Alexandru Răzvan Voiculescu, raport cercetare arheologică preventivă – colectiv ICEM Tulcea, propunere acordare certificat de descărcare de sarcină arheologică;

27. construire locuinţă şi împrejmuire, DTAC, UAT Mahmudia, sat Mahmudia, F12 extravilan, T47, Cc1528 A1529, nc34426 UAT Mahmudia, în situl arheologic – monument istoric - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. R, Partea I, nr. 113 bis / 15. 02. 2016, vol. II, p. 2508 – 2563, jud. Tulcea, poziţia 218-220, cod TL I s B 05822, cod Repertoriul Arheologic Naţional 160733.01, beneficiar Marius Haiman, raport cercetare arheologică preventivă – colectiv ICEM Tulcea, propunere acordare certificat de descărcare de sarcină arheologică;

28. construire locuinţă, DTAC, UAT Nufăru, sat Malcoci, F12 intravilan, T29, p352, lot87, nc31693 UAT Nufăru, în situl arheologic - zonă cu patrimoniu arheologic reperat, conform definiţiei de la art. 2, alin. 1, lit. j) din OG 43 / 2000 privind protejarea patrimoniului arheologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare – situl Malcoci 5A (identificat şi perimetrat prin PUZ aprobat prin HCL Nufăru nr. 112 / 2020), în zona de protecţie a sitului arheologic - Lista Monumentelor Istorice din România, M. Of. al R. nr. 113bis / 15. 02. 2016, vol. II, jud. Tulcea, p. 2508-2563, poziţia 235, cod TL I s B 05835, cod Repertoriul Arheologic Naţional 161080.01, poziţia 308, cod TL I s B 05869, cod Repertoriul Arheologic Naţional 161062.06, beneficiar Luiza Florentina Leonte, raport cercetare arheologică preventivă – colectiv ICEM Tulcea, propunere acordare certificat de descărcare de sarcină arheologică.